Μάθετε γιατί πρέπει να μάθει το παιδί σας κάποιο μουσικό όργανο

Η μουσική βελτιώνει την ακοή και το IQ!

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένα παιδί μαθαίνει από νωρίς ένα μουσικό όργανο, εκπαιδεύει τον εγκέφαλο του να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στους ήχους, σε μεταγενέστερη ηλικία. Το πιάνο, το βιολί, το ακορντεόν, η κιθάρα συμβάλλουν εξίσου στη βελτίωση της ακοής.

Ακόμα και ενήλικες που είχαν αφήσει για 40 χρόνια το μουσικό όργανο στο οποίο είχαν εκπαιδευτεί, αποδείχθηκε ότι σε μεγάλη ηλικία η ακοή τους ήταν φανερά πιο ισχυρή από εκείνους που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τη μουσική.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της μουσικής παιδείας και τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει ακόμα και μετά από αρκετές δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στην ταχύτητα με την οποία το μυαλό ερμηνεύει τους ήχους. Αν και συνήθως τα προβλήματα ακοής αποδίδονται στη μη σωστή λειτουργία του αυτιού, το μυαλό παίζει επίσης έναν αρκετά σημαντικό ρόλο τον οποίο δεν πρέπει να αγνοούμε. Όσο πιο αργά ανταποκρίνεται στους ήχους, τόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει μια συζήτηση σε ένα μπαρ π,χ όπου η μουσική παίζει δυνατά ή στο τηλέφωνο.

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 44 υγιείς ενήλικες, όσο περισσότερα ήταν τα χρόνια της μουσικής τους εκπαίδευσης, τόσο πιο γρήγορα αντιδρούσαν τα κύτταρα και οι νευρώνες του εγκεφάλου στους ήχους.

Επιπλέον, άλλες μελέτες, αποδεικνύουν ότι η εκπαίδευση πάνω σε ένα μουσικό όργανο βελτιώνει το IQ, βοηθάει στη εκμάθηση ξένων γλωσσών αλλά και στην αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων των άλλων.

Πηγή: http://eidikidiapaidagogisi.blogspot.gr