Συνέντευξη της κ. Παπανικολάου στο Bηmagazino με αφορμη τη συμμετοχή της SONORA στην καμπάνια της NOVARTIS Oncology
Τρεις από τους ειδικούς που συμμετέχουν στα δωρεάν βιωματικά σεμινάρια της Novartis Oncology μιλούν για την ψυχολογική υποστήριξη, μέσω της τέχνης,των γυναικών που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού
Μουσικοθεραπεία
Ευαγγελία Παπανικολάου
Υποψήφια διδάκτωρ Μουσικοθεραπείας, επιστημονική υπεύθυνη της Sonora (Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Ερευνας)
«Η μουσικοθεραπεία έχει προσφέρει πολλά στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αλλά και γενικότερα στην ογκολογία. Συντελείται είτε παίζοντας είτε ακούγοντας μουσική. Στα συγκεκριμένα σεμινάρια έχουμε επιλέξει το δεύτερο είδος, το οποίο λέγεται Δεκτική Μουσικοθεραπεία (Guided Imagery and Music). Aκούς μουσική και μέσα από αυτήν μπορείς και επεξεργάζεσαι πράγματα που σχετίζονται με τη νόσο. Τι απασχολεί μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού; Την απασχολούν οι αλλαγές στο σώμα της και οι διαπροσωπικές σχέσεις της, την απασχολεί ο πόνος και πώς θα τον διαχειριστεί, το πώς θα αντιμετωπίσει τη ζωή της από εδώ και εμπρός. Η μουσική δίνει μια διέξοδο, δίνει χώρο να επεξεργαστούν όλα αυτά τα θέματα, τα οποία βέβαια συζητώνται στη συνέχεια και προφορικά με τον θεραπευτή.
Την ώρα της ακρόασης βρίσκεσαι με τα μάτια κλειστά και μιλάς φέρνοντας στο μυαλό σου οτιδήποτε “συμβαίνει” στη μουσική. Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική μπορεί να φέρει σύμβολα, π.χ. συμβαίνει σε όλους μας την ώρα που κλείνουμε τα μάτια και ακούμε ένα κομμάτι να φανταζόμαστε ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Η μουσική ουσιαστικά προσπερνά τις συνειδητές άμυνές μας και μας βάζει μέσα στον εαυτό μας, εκεί όπου επεξεργαζόμαστε πράγματα σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Κάποιοι ακούγοντας μουσική μπορούν να “δουν” συμβολικές εικόνες, αναμνήσεις, σκέψεις ή οτιδήποτε σχετίζεται με τον καρκίνο, όπως μια αλλαγή στο σώμα ή έναν φόβο. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο φόβος είναι από τα πιο καίρια θέματα που δουλεύουμε στη μουσικοθεραπεία. Και στη φάση της διάγνωσης και στη φάση της θεραπείας αλλά και στην αποκατάσταση, πολλές γυναίκες φοβούνται “Και αν το πάθω ξανά;”.
Δεν εστιάζουμε ασφαλώς μόνο στα αρνητικά, φροντίζουμε να ενισχύσουμε και τα θετικά. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της μουσικής, ότι μπορεί να μας συνδέσει με εσωτερικές πηγές, να μας δώσει όπλα και κίνητρα να προχωρήσουμε παραπέρα. Είναι, νομίζω, ενδεικτικά τα λόγια μιας ασθενούς που πήρε μέρος σε συνεδρίες GIM μουσικοθεραπείας: “Eνιωθα ότι η μουσική με συναντούσε εκεί που ήμουν και με πήγαινε σε μέρη που έπρεπε να πάω. Ισως να μην είχα το θάρρος να συνεχίσω αν δεν με έσπρωχνε η ίδια η μουσική. (…) Με βοήθησε να δω και να συνειδητοποιήσω ότι όλα τα ανάμεικτα συναισθήματα που ήρθαν στην επιφάνεια ήταν απαραίτητα στη διαδικασία του θρήνου για την αρρώστια μου αλλά και στην αποθεραπεία μου, στην προετοιμασία μου για τη νέα ζωή”».
Πηγή: http://www.tovima.gr/