Σεμινάρια μουσικοθεραπείας Μαρτίου – Απριλίου 2018

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, 10.00-15.00 (5 ώρες)
Βασικές αρχές Μουσικοθεραπείας – Θεωρητικό Σεμινάριο
Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου 


Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικοθεραπείας, τη χρησιμότητα της, το ρόλο της και τις εφαρμογές της σε διάφορα θεραπευτικά, κλινικά και παιδαγωγικά πλαίσια. Θα υπάρξει χώρος για συζήτηση και ερωτήσεις. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους (μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες) και περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
  • βασικές σχολές και είδη μουσικοθεραπείας
  • βασικές αρχές ψυχοδυναμικής μουσικοθεραπείας
  • εφαρμογές της μουσικοθεραπείας σε διάφορα κλινικά πλαίσια
  • κλινικά παραδείγματα
  • διάκριση και σύγκριση της μουσικοθεραπείας με παρεμφερή επιστημονικά ή εμπειρικά πεδία
  • η εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία
  • βιβλιογραφία

Κόστος: 50 ευρώ



Κυριακή 18 Μαρτίου 11.00-14.00 (3 ώρες)
Γνωριμία με τη μέθοδο μουσικής ψυχοθεραπείας Guided Imagery & Music (GIM) (ανοιχτό σε όλους)
Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου


H μέθοδος GIM είναι μια από τις 5 επικρατέστερες μουσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις παγκοσμίως και είναι γνωστή ως μια μορφή μουσικά υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας. Το σεμινάριο αποτελείται από μια σύντομη θεωρητική παρουσίαση στις βασικές αρχές της μεθόδου GIM, και θα ακολουθήσει βιωματική εμπειρία. Προτείνεται σε όσους πιθανά ενδιαφέρονται για περαιτέρω εκπαίδευση στη μέθοδο GIM αλλά και για όσους έχουν προσωπικό ή επαγγελματικό ενδιαφέρον. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες.

Κόστος: 30 ευρώ



Κυριακή 18 Μαρτίου 15.00-17.00 (2 ώρες)
Γνωριμία με τη Νευρολογική Μουσικοθεραπεία (Neurologic Music Therapy)
Εισηγήτρια: Ουρανία Λιαρμακοπούλου


Η παρουσίαση είναι ενημερωτικού χαρακτήρα με θέμα τη νευρολογική μουσικοθεραπεία, έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο επιστημονικό κλάδο της μουσικοθεραπείας βασισμένο σε ερευνητικά τεκμήρια. Απευθύνεται σε μουσικοθεραπευτές, σε επαγγελματίες υγείας στο χώρο της νευρολογικής αποκατάστασης (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, νευρολόγους κλ.) αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Στην παρουσίαση θα παρουσιαστούν:

  • οι επιστημονικές αρχές που διέπουν τη νευρολογική μουσικοθεραπεία
  • το εύρος της επιστημονικής έρευνας στο συγκεκριμένο κλάδο
  • οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της αποκατάστασης και αφορούν τα εξής πεδία: κιναισθητικό, γνωστικό καθώς και το πεδίο της επικοινωνίας (ομιλία και γλώσσα).

Κόστος: 20 ευρώ



Παρασκευή 27 έως Κυριακή 29 Απριλίου 10.00-18.00 (24 ώρες)
Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία
Guided Imagery & Music (GIM)
A‘ εκπαιδευτικό τριήμερο της πιστοποιημένης εκπαίδευσης
Εκπαιδεύτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου

Το σεμινάριο είναι εισαγωγή στον
πλήρη πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κύκλο επαγγελματικής εξειδίκευσης στη μέθοδο μουσικής ψυχοθεραπείας GIM, εγκεκριμένο διεθνώς από το Association for Music and Imagery (USA) και το European Association of Music & Imagery
Το Guided Imagery & Music (GIM) είναι μια τεχνική μουσικά-υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της μουσικής να εγείρει νοητικές εικόνες, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις, σκέψεις ή αναμνήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μουσικής ακρόασης. Χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο στην ψυχική υγεία, με ενήλικες, εφήβους αλλά και παιδιά σε τομείς όπως: ψυχικό τραύμα, ψυχο-ογκολογία, θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, περιγεννητική ψυχολογία, teambuilding, προσωπική ανάπτυξη και ψυχοθεραπεία, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, διατροφικές διαταραχές, εξαρτήσεις, κλπ.
To Α’ εκπαιδευτικό σεμινάριο (εισαγωγικό) είναι ανοιχτό σε όλους, ωστόσο το πρόγραμμα εξειδίκευσης απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας με ψυχοθεραπευτική εμπειρία οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τη μουσική ως συμπληρωματικό εργαλείο στη δουλειά τους.  Το τριήμερο σεμινάριο αποτελεί εισαγωγή στο πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018 στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί σε 6 διδακτικά σεμινάρια σε διάρκεια 2,5 ή 3 ετών. Οι απόφοιτοι της εκπαίδευσης, εγγράφονται ως μέλη στο ΑΜΙ και στο European Association of Music & Imagery (EAMI) και  αναγνωρίζονται ως πιστοποιημένοι θεραπευτές GIM (FAMI-EAMI Reg Therapists).

  • Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όμως η καλή προσωπική σχέση με τη μουσική είναι προϋπόθεση.
  • Η κυρίως εκπαίδευση θα είναι στα ελληνικά όμως το βιβλιογραφικό υλικό και τα προαιρετικά σεμινάρια/εργαστήρια με προσκεκλημένους καθηγητές θα είναι στην αγγλική γλώσσα.
  • Οι  24ώρες του εισαγωγικού προσμετρώνται στη συνολική διάρκεια της εκπαίδευσης
  • Εγγραφές μετά τις 15/04/18 γίνονται δεκτές μόνο εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις


Κόστος έγκαιρης εγγραφής 230 ευρώ με προκαταβολή 50 ευρώ ως 30 Μαρτίου.
Κόστος  270 ευρώ για εγγραφές μετά τις 30 Μαρτίου. 



Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες

Ευαγγελία Παπανικολάου,
Υπ. Δρ. Μουσικοθεραπείας (Aalborg University, Δανία), ΜΑ, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια-Εκπαιδεύτρια GIM και επόπτρια μουσικοθεραπείας & GIM, Επιστημονική Υπεύθυνη της SONORA. Ειδικευμένη στην ογκολογία, αναπτυξιακές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και τραύμα, διδάσκουσα στο Hellenic American University/College (Adjunct Professor) και στο Ινστιτούτο IMAGEing-European GIM Trainings. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο European Music Therapy Confederation και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του European Association for Music & Imagery.

Ουρανία Λιαρμακοπούλου, πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Jyväskylä (Φινλανδία). Παρακολούθησε την εκπαίδευση στη Νευρολογική Μουσικοθεραπεία τον Σεπτέμβριο του 2017 (Birmingham, UK) και είναι εκπαιδευόμενη στη μέθοδο GIM (Guided Imagery and Music). Ως μουσικοθεραπεύτρια συνεργάζεται με το ψυχολογικό κέντρο παιδιών και ενηλίκων “Psycho-diagnosis” στον Πειραιά. Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) και κλινική συνεργάτης της “SONORA”



Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρΣυνειδέναι-Κέντρο Θεραπείας & Εξέλιξης Ατόμου & Οικογένειας, ‘Ηλιδος 5, Αμπελόκηποι, Αθήνα.



Οι συμμετοχές σε όλα τα σεμινάρια είναι περιορισμένες και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Πληροφορίες: 210 802 5536, info@sonora.gr
Για δήλωση συμμετοχής σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σεμινάρια παρακαλούμε στείλτε email στο info@sonora.gr ώστε να παραλάβετε φόρμα εγγραφής (παρακαλούμε προσδιορίστε τον τίτλο του σεμιναρίου για το οποίο ενδιαφέρεστε).