Η Μαριλένα Σμυρνιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006. Κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών της εστίασε στους τομείς της Κοινωνικής Ψυχολογίας (ενδο-ομαδικές και δι-ομαδικές σχέσεις) και της Ψυχολογίας της Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανακουφιστική Φροντίδα. Το 2007 εισήχθη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εγκληματολογίας του King’s College London (ΜΑ – Criminology and Criminal Justice) το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα χρόνο μετά.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε τετραετή εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στην ΕΣΥΘΕΠΑΣ (Εταιρεία Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Παρέμβασης σε Άτομα, Οικογένειες και Ευρύτερα Συστήματα). Ολοκλήρωσε το 2012 έχοντας λάβει Δίπλωμα Συστημικού Οικογενειακού Θεραπευτή (PGDip). Το 2016 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στη Μουσικοθεραπεία Guided Imagery and Music (GIM) απο το IMAGEing-European GIM Trainings.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής και κριτικής επιτροπής του London Student Journal of Medicine. Από το 2009 συνεργάζεται με τη Μονάδα Πόνου του ΠΓΝΑ “Αττικό” (Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας) ως ψυχολόγος/ επιστημονικός συνεργάτης. Από το 2013 συνεργάζεται με την Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ και με την ΕΣΥΘΕΠΑΣ.

Απο το 2012 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ως Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια.