Η Βαρβάρα Κονδύλη διαθέτει εργασιακή εμπειρία ως σύμβουλος με άτομα, ομάδες και οικογένειες σε νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα , μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ινστιτούτα προαγωγής της υγείας, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα. Ήταν μέλος του Public Health Prevention Service στις Η.Π.Α. και ειδικότερα του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων & Πρόληψης (U.S. Centers for Disease Control & Prevention), ως συντονίστρια πρωτοβουλιών και ερευνητικών προγραμμάτων στην πόλη του Rhode Island για τη βελτίωση ποιότητας ζωής στον διαβήτη και άλλες χρόνιες νόσους.


Στην Ελλάδα, συνεργάζεται με τοπικούς οργανισμούς για τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση καθώς και με μη-κερδοσκοπικούς φορείς σε θέματα υγείας όπως ο έλεγχος του καπνίσματος, ο σχολικός εκφοβισμός, η εκπαίδευση σε θέματα υγείας (health literacy) και η εμψύχωση της κοινότητας. Διδάσκει στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Hellenic American University/Hellenic American College. Επίσης, η Βαρβάρα Κονδύλη είναι η ιδρύτρια του Ομίλου Toastmasters στην Ελλάδα για βελτίωση του προφορικού λόγου και ηγεσίας.


Στο παρόν εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή (PhD) στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (Applied Linguistics), ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία (MPH – Master of Public Health), μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία (MSW – Master of Social Work, Clinical) από το Boston University, και πτυχίο Ψυχολογίας (B.A. – Bachelor of Arts) από το Simmons College της Βοστώνης, Μασαχουσέτη.